Kundecase

Oversættelse af tekster til grønlandsk

Opgave for DMI og Polarportalen

” Jeg er rigtig glad for samarbejdet med BE communication, da Tina Nurby er en god tovholder. Hun svarer lynhurtigt og er yderst kompetent. Jeg får altid en behagelig respons, og så har jeg en kunde i den anden ende, som er meget tilfreds med oversættelserne.” Ida Toldbod, Poco Piu.

 

Videnskabsjournalist, der skaber klarhed.

 

Ida Toldbod, indehaver af Poco Piu arbejder tæt sammen med Polarportalens projektleder, Martin Stendel, som er klimaforsker ved DMI.

I 2013 fik Ida Toldbod, som er indehaver af virksomheden Poco Piu, en meget spændende opgave overdraget fra en samarbejdsrelation. Kunden var DMI og opgaven gik ud på at redigere en række faglige tekster, herunder en årlig sæsonrapport til det dengang nylancerede site Polarportalen – is- og klimaovervågning i Arktis. Sæsonrapporten skulle udkomme på både dansk, engelsk og grønlandsk.

En af Idas særlige kompetencer er at forenkle kompleks viden – både i interaktive udstillinger, skolematerialer og videnskabsjournalistik. På hendes referenceliste finder du blandt andet Experimentarium, Danfoss Universe (i dag Universe) og Tycho Brahe Planetarium.

 

Klimaforandringerne har stor indflydelse på hele verden

Opgaven for DMI og Polarportalen betyder et samarbejde med forskere fra blandt andet DMI, og Ida er specielt glad for opgaven, fordi det via dialogen med forskerne er muligt at forenkle kompleks viden, så både elever på ungdomsuddannelserne og den almene dansker får en god forståelse. Sammen med forskerne er det nemlig målet at sætte fokus på, at klimaforandringerne i Arktis, herunder Grønland, har stor indflydelse på klimaet. Ikke bare lokalt i Arktis, men i hele verden.

I 2015 stoppede den samarbejdspartner, som DMI havde haft til at oversætte Polarrapporten til grønlandsk, og Ida skulle søge en ny leverandør til opgaven. Hun faldt heldigvis over BE communication på nettet, og det er vi meget taknemmelige for den dag i dag.

Senere blev samarbejdet udvidet til også at omfatte den engelske oversættelse.

Ida Toldbod fortæller:
Det er spændende at arbejde sammen med den brede kreds af forskere fra både DMI, GEUS, DTU Space, DTU Byg og KU, som formidler de seneste observationer og den nyeste viden om is- og klimaudvikling i Arktis, da klimaforandringerne har stor indflydelse på hele verden.”

Polarportal.dk
På polarportal.dk stiller forskere deres viden om havisen i Arktis og den grønlandske indlandsis til rådighed for den danske og internationale offentlighed.

Portalens hovedformål er at gøre det muligt for offentligheden at få indblik i den overvågning af is, sne og permafrost, som foretages. Her formidler DMI, GEUS, DTU og KU de seneste observationer og den nyeste viden om is- og klimaudviklingen i Arktis. 

Sæsonrapport 2021 for klimaet i Arktis

På Polarportalen kan du finde de seneste sæsonrapporter:

Dansk version

Engelsk version

Grønlandsk version

 

Hvordan går det Poco Pio i dag?

Ida arbejder stadig i dag med formidling af viden til f.eks. skoler, og faktisk er hendes nyeste projekt, som også kommer til at involvere Tina, en udløber af Polarportalen. Det nye projekt hedder “I klimaforskernes fodspor” (udarbejdet med støtte fra Novo Nordisk Fonden) og er en hjemmeside, som henvender sig til elever både i grundskolens 7.-9. klasse og på ungdomsuddannelserne.

Ida er ekstern projektleder for en gruppe på seks personer, som også inkluderer Martin Stendel, klimaforsker ved DMI, en grafiker, IT-ekspert og to lærere. Projektgruppen arbejder med data fra Polarportalen, som de i fællesskab videreudvikler og gør mere tilgængelige på en måde, så elever kan arbejde videre med dem. Idas opgave i gruppen er bl.a. at skrive baggrundsartiklerne og medvirke til at udvikle opgaverne. I det arbejde får hun input fra de to lærere mht., hvad der er fagligt relevant, spændende og forståeligt for eleverne. På den måde finder de sammen det rette niveau og de passende didaktiske greb for indholdet af siden.

Den nye hjemmeside er opbygget med baggrundsartikler og opgaver til eleverne. En opgave kunne f.eks. være: “Kan man sejle varer fra Asien til Europa via Arktis og gennem Nordøstpassagen?” Det pædagogiske element er vigtigt på siden, og sidens opbygning lægger op til, at eleverne ikke bare skal finde et svar på sitet, men derimod selv undersøge en problemstilling og dermed løse opgaven. Hjemmesiden vil skulle bruges i geografi og geovidenskab på ungdomsuddannelserne og som et led i naturfag i grundskolen.

Som Ida udtaler: “Sitet er super relevant især nu, hvor der er meget fokus på klimaforandringer. Det er nemlig markante klimaforandringer, vi står overfor, og det er vigtigt for de unge at forstå. De er jo blandt nutidens unge, at vi finder fremtidens beslutningstagere, og det er vigtigt at klæde dem på til de diskussioner, der med 100 % sikkerhed vil fortsætte. Med dette site har de noget at forholde sig til og blive klogere på, så de kan kvalificere deres standpunkter”.

Du er velkommen til at besøge en demoversion af hjemmesiden her!

 

Professionel tekstforfatter

Vi har en masse yderst kompetente tekstforfattere, som både vi og vores kunder har gjort brug af igennem årene. Ida Toldbod er en af dem, og med tanke på hendes kompetencer inden for videnskabsjournalistik og professionelle tilgang til teksterne er hun absolut en af dem, vi henviser til.

Ida Toldbod, Poco Piu er uddannet cand. comm og hendes virksomhed finder du på adressen: Struenseegade 15A, 2. mf., 2200 København N. E-mail: toldbod@pocopiu.dk og Tlf: + 45 21 40 28 70.

 

Vi har altid en freelancer på standby - klar til at løse en opgave.

Skal vi også hjælpe dig?

+45 26 74 53 00  /  be@becommunication.dk

BE communication

Besøg os

Skibbrogade 11, 2.
6100 Haderslev
Tlf. 26 74 53 00
CVR: DK32426506

Quick links

Om os

Sprog

Priser

Kontakt

 

Tilmeld dig nyhedsbrev

Har du spørgsmål eller ønsker du yderligere uddybning om de emner, vi deler?

Tilmeld dig nu og udvid din viden!